fredag, april 20, 2012

Nej Jennie Nilsson (S) - ingen ökad skuldsättning!

Jennie Nilsson (S) gör återigen ett försök att påvisa varför staten ska använda SBAB som instrument för att öka hushållens skuldsättning. Jag säger återigen, staten ska inte vara både domaren som sätter villkoren, och spelaren som agerar på spelplanen och pressar ner priserna för bolånekunderna.

Svenska hushåll ska självklart ha rätt till bra lånevillkor, att de ska kunna undvika kraftiga prisförändringar. De som bryr sig om sin privatekonomi bör rimligtvis hålla en aktiv dialog med sin bank för att få bästa möjliga villkor. Det som från politiskt håll kan diskuteras är i hur man kan undvika osund skulldsättning, en del är att diskutera ränteavdragen och amorteringskrav som bidrar till hushållens skuldsättning.

Det är dock inte läge att SBAB blir ett instrument för hushållens skuldsättning. Redan idag kan bankerna ta ett ansvar för en sundare utlåningspolitik. De senaste årens finansiella kris visar på vikten av ett sunt finansiellt system där staten inte går in som aktör och triggar igång en osund skuldsättning av hushållen.

Det är därför som det är beklagligt att Jennie Nilsson (S) återigen blundar för det faktum som blev vardag i bl a USA och Grekland, ökad skuldsättning skapade en finansiell krasch som vi långt ifrån har hanterat färdigt. Att staten ska vara både domare på lånemarknaden och aktör förbryllar även det.

Media: SvD, SvD.