måndag, april 30, 2012

(S)köna maj välkommen!

Vaknar upp, en dag innan den för arbetarrörelsen stora dagen. Under många år har det varit svårt att få det motiverat varför ett parti som Socialdemokraterna ska ut och demonstrera mot många av de orättvisor som de själva har varit med och skapat. Nu finns mer förklarliga förutsättningar, i och med att de inte längre innehar regeringsmakten. Men det är fortsatt en agenda mot vad de själva har åstadkommit.

Sedan den nya socialdemokratiska ledningen tog vid, har fokus på arbete blivit än större. Jag glädjs åt det faktum att fler öppnar ögonen åt den fråga som är avgörande för både ekonomi och välfärd. Trots de senaste årens svårigheter, talar bilden sitt tydliga språk. 200 000 fler i sysselsättning, ökad sysselsättningsgrad i samtliga åldersgrupper (SCB AKU).

Nu försöker Socialdemokraterna göra arbetets lov till sin profilfråga igen. Som moderat skulle jag vilja fråga hur en politik för för i arbete stavas till att göra det dyrare att både anställa dem och göra det dyrare för företag att bedriva sin verksamhet.

Runtom i landet kämpar tusentals restaurangföretagare med sin vardag. Jag har lyssnat på deras tankar om vardagen. Där finns önskan om en gynnsammare vardag, att slippa sköta den operativa verksamheten varje dag i veckan, att slippa vara den som är först på jobbet och sist därifrån på kvällen. De som vill kunna ha råd att anställa den där extra personen som kan sköta driften och underlätta vardagen för de som driver verksamhet inom restaurangnäringen.

Slaget mot dessa är tydligt. Genom att ta bort den halverade restaurangmomsen, vill Socialdemokraterna slå mot de tusentals restaurangägare, långt ifrån Max och McDonald's neonskyltar, som försöker underlätta sin vardag och sin verksamhet som de bryr sig så mycket om.

När slaget ens har tagits emot, kommer nästa pungspark mot dem. När den halverade momsen är borttagen kommer den fördubblade arbetsgivaravgiften. Stora problem blir det även för kommuner och landsting. Drygt 3 miljarder i ökade kostnader och 5 000 tjänster (RUT-utredning) inom välfärden som hotas av en reform som de inte ännu har visat hur de vill kompensera för. Det finns så klart de saker som Socialdemokraterna vill demonstrera emot. Jag hoppas det finns de som vill demonstrera mot orättvisor som påpekas, de orättvisor som Socialdemokraterna vill skapa.

Som den småcyniska moderat jag är, kommer jag ge en rad tips på vad Socialdemokraterna kan demonstrera emot:
- Skaraborg: Demonstrera mot att partiet i regionen bortser från jobben och tillväxten i regionen och bortser från det beslut i regionsfullmäktige 2009 som förordade motorväg genom hela E20.
- Göteborg: Att Göteborg har fått bli ett dystert exempel gällande korruption i stadsledningen. Passar inte det kan SSU också trycka på partiet som vill göra Göteborg till en tråkigare stad genom att tvinga krogarna att stänga tidigare.
- Sundbyberg: Nedskärningar i skolan. Indragande av stödet till de mest behövande barnen. En av Sveriges sämsta kommuner gällande äldrevården.

Gynnsammast förutsättningar med saker att demonstrera emot är väl ändå Gävle:
- Rekordhögt utbetalande av socialbidrag i kommunen.
- Riksledande i att vräka barnfamiljer.
- Regionen med Sveriges kanske sämsta företagsklimat.

Faktum är att partiet på dessa områden skulle demonstrera mot orättvisor som till stora delar har orsakats av dem själva. På nationell nivå har det blivit lättare att motivera 1 maj. Men att gå ut och demonstrera för arbete, men driva en politik som är emot arbete, som skulle ta ifrån de som behöver den mest, de unga för att finansiera sin utökade bidragsagenda, är just andra sidan av myntet. Det är en dag att manifestera mot orättvisorna. Men i många fall är de orättvisor som de själva har bidragit till.

Bloggar: AnnickaKent.
Media: AB, ABDN.