torsdag, april 19, 2012

Snuset - förbjuda något som redan är förbjudet

Det skulle kunna tyckas som att motståndet till ett snusförbud var ett led i att man själv hade ett intresse i det som berörs, i det fallet att man var en av de en miljon svenskar som dagligen lägger en prilla under läppen. Faktum är att snus i sig är beroendeframkallande, likt cigaretter och annan tobak. Just EU har i sin kamp mot människors bruk av dessa ting, gjort sitt för att upplysa om riskerna av överdriven förbrukning. Nu vill de bestämma innehållet i något som redan är förbjudet.

Bilder på cigarettpaket, tydliga varningsdeklarationer om vad som kan hända med ens kropp om ett allt för nyttjande av dessa produketer. Trots allt allt har det inte varit på tal om ett förbud mot just cigaretter. Däremot finner EU det skäligt att förbjuda det som många ser som lite mer harmlöst än att stoppa en giftpinne i munnen.

Snuset har i sig blivit en trend, långt ifrån det traditionella grovsnuset som kom som lös eller i portionsform. Allt fler kvinnor snusar och företagen utformar nya alternativ för att hitta nya köpgrupper. Det är det här som EU tycker är viktigare än att göra något åt det som är betydligt farligare än snus. Men nu tycker jag ju inte heller att cigaretter ska förbjudas.

För människor är det en frihet men även ett ansvar vad de själva stoppar i sig. Tobak är en sådan sak och visserligen är den farlig vid allt för hög förbrukning, men i längden handlar det om människors egen frihet och ansvar.

Det är just i det här lite av det komiska när EU gör sitt för att försvåra för en industri att producera sina produkter. Det finns redan ett förbud, nu försöker EU ta bakvägen genom att förbjuda tillsatserna. Det är som Christofer Fjellner säger, man kan inte både förbjuda snus och bestämma vad det ska innehålla.

Media: AB, DNSR.