söndag, april 01, 2012

Vaska fram de extra 20 miljarderna

Stefan Löfven bedömer att reformutrymmet är 20 miljarder högre än vad regeringen bedömer det som. Jag är nyfiken till Löfvens bedömningar och vad han nu avser att satsa på. Vårbudgeten och Socialdemokraternas alternativ är den första prövningen av Löfven och Magdalena Anderssons agenda för jobben och för ekonomin. Det är bara att den första signalen är samma gamla skattechock för arbetstagare och arbetsgivare.

Det är just genom nedtrappat jobbskatteavdrag (som planas ut vid inkomster över 29 000/mån) och höjda arbetsgivaravgifter för unga som är en del i receptet. Till det borttagande av restaurangmomsen. Men det är inte där som det tar slut. Ifall Löfven/Andersson bedömer reformutrymmet till ytterligare 20 miljarder, är det intressant att han gör den bedömningen, intressant i hur han bedömer att det utrymmet är troligt.

Frågan är bara vilka som får se sin inkomster dras ner. Sjuksköterskor med specialistkompetens, gruvarbetare i Malmberget, eller sopåkare i Stockhomsförorten, det är några exempel på dessa som drabbas av just de neddragningar i jobbskatteavdraget som riskerar att genomföras. Till det de som lägger ner år av studier och hundratusentals i studieskulder, som nu straffas för sina uppoffringar, för högre kvalifikationer och högre inkomster.

Utmaningarna är många och ambitionen att vilja föra en politik för fler jobb finns i både lägrena. Det är bara en fråga att ställa sig, hur högre skatter ger fler arbeten. Vad motiverar många av de högavlönade LO-medlemmarna att uppoffra sig om de bestraffas av lägre jobbskatteavdrag? Hur påverkas kommuner och landsting som riskerar högre arbetsgivaravgifter för ung personal, om de inte kompenseras för detta?

Alternativet till Löfven/Anderssons troliga skattechock är snarare mindre kostnader för att anställa och lägre skatter för både företag och inkomsttagare. Löfven säger sig inte vilja höja några inkomstskatter, men ekvationen tycks inte gå ihop när reformutrymmet bedöms högre än vad regeringen bedömer. Frågan är bara om reformutrymmet inte besvaras, hur ska detta kompenseras i högre skatter och skuldsättning? Jag hade förväntningar på Stefan Löfven, men förväntningar tycks landa i samma gamla skattechock. Det är bara ledarskapet som är nytt. Än så länge.

Bloggar: Dennis, DHE, MariaNorah.
Media: ABAB, AB, DNDNDI, SvDSvD, SvT.