söndag, maj 27, 2012

Gäller Stefan Löfvens ord överallt?

"Det behövs ingen disputerad nationalekonom för att förstå att långsiktighet, det är inte ett järn på krogen, det är järnväg på marken."
För att nämna två saker om Stefan Löfvens framträdande på LO-kongressen idag:
  1. Sänkt restaurangmoms omfattar mat, ej alkohol.
  2. Varför sa Löfven inte samma till näringslivet på Framtidsmötet 2012?
Det är värt att nämna det faktum att sänkt restaurangmoms för en näring med 0,6 procents lönsamhet, inte står emot ytterligare satsningar på infrastrukturen. Om man fortsatt vill påpeka detta är det värt att ta del av de satsningar som har gjorts de senaste åren; 482 miljarder i infrastruktursatsningar 2008, inklusive ett Stockholmspaket på drygt 100 miljarder för att stärka infrastrukturen där den är som mest vital. Ytterligare 5 miljarder i utökat underhåll och ny proposition kommer i höst. Stefan Löfven är välkommen att bidra med synpunkter på vad som behöver prioriteras.

Restaurangföretagarna har kämpat i år för förbättringar i en näring som är starkt ansatt av både dålig lönsamhet och regleringar, hanterande av serveringstillstånd, kassaregister, personalliggare m.m.. Allt för att städa ut oseriösa aktörer, men de seriösa aktörerna har snällt fått stå med mössa i hand utan att se någon som blidkar deras vilja om bättre lönsamhet.

När sänkningen av momsen kom, var de bespottad av många, men efterlängtad av många inom näringen, en näring som gick på knäna när momsen höjdes i början av 90-talet. Stefan Löfven har själv sagt att han vill lyssna till näringslivet. Frågan är varför han inte lyssnar till restaurangnäringen. Men framför allt, varför vill inte berätta för företagarna själva vad han vill? Anledningen må vara att han vet att några av hans partis förslag svider, mot restaurangnäringen i synnerhet. Men frågan är varför han så tydligt säger det till sina egna när han inte vågar säga till de som han så gärna vill lyssna till.

Bloggar: DHE, Göran, JohanTokmoderaten.
Media: ABAB, AB, DN, SvDSvD.