tisdag, maj 01, 2012

Löfven borde tala om miljardsatsningarna - inte bara miljonerna

Soligt värre, glada miner och höga förväntningar. 1 maj bjöd på en trevlig dag trots, oavsett vad man nu använde den till. Förhoppningarna om bra väder infriades, förhoppningarna om raka tydliga besked var en annan ingrediens. Nu är det först imorgon som hela paketet ska öppnas. Men det går att fundera på hur förväntningarna nu ska infrias.

Jonas Sjöstedt är en politiker som tror att allt går att fixa med politiken. Jobben, järnvägarna, allt ska lösas med politikens hjälp och alla ska få en del av kakan. Ja nästan alla. Det där med att Sjöstedt påstår att allt är finansierat till sista krona får en att fundera. Än idag har vi inte fått svaret på hur de 200 000 jobben i offentlig sektor som utlovades 2006, skulle komma till. Faktum är att politiken inte fixar jobben, utan den som kan skapa bra förutsättningar för jobbskapande.

Det stora beskedet från Stefan Löfvens sida är ett innovationspolitiskt råd. Det är intressant att EU:s mest innovativa land, skulle ha behov av ett politiskt styrt innovationsråd som ska peka ut vad som är bäst för näringsliv och för innovationsklimatet. Faktum är att jag inte är besviken på Löfven för enbart detta . Besvikelsen ligger lite att beskeden när Stefan Löfven för första gången skulle visa på vad han ville är att hela bilden inte har satt sig ännu.

Fortfarande är de stora frågorna som ska besvaras. Hur miljardsatsningarna som ryms i Socialdemokraternas politik ska visas upp för väljarna. En satsning om 900 miljoner för att få unga i sommarjobb är en sak. Möjligheten till sommarjobb är olika oavsett kommun, i vissa kommuner får det offentliga ta ett större ansvar då  de privata företagen inte räcker till. Det är bara det att en satsning på unga, med bl a fler sommarjobb och ett utbildningskontrakt inte täcker den stora åtgärden. Den om att öka kostnaden för att anställa unga. En fördyring om 16 miljarder som vi inte vet hur mycket som kommer tillbaka till de unga.

Faktum är att det är som det låter. Det är de små satsningarna, miljonsatsningarna som betyder något i Socialdemokraternas kommunikation. Det är miljardsatsningarna som verkligen påverkar ekonomin och jobben. Vilka ytterligare satsningar kommer på unga i jobb av de 16 miljarder som tas ifrån dem, och vilka kommer gå till bidrag till andra grupper. Alla förväntningar har inte infriats, men Stefan Löfven har hela vägen fram till valet. Det finns läge att vara på honom ända fram tills dess.

Bloggat: Anybodys, FredrikGöran, JennyJohanKentMartin, Peter, PeterUlf.
Media: ABABABAB, DNDNDN, GPSvDSvD, SvDSvTSvT.