fredag, maj 18, 2012

Löfven - dina vänner i (S)olna använder "etniska svenskar"

Stefan Löfven har varit en av dem som uttryckt stark kritik mot Fredrik Reinfeldts ordval av "etniska svenskar". Hans kritik har varit i termerna "Jag tycker att det är otäckt att en statsminister i Sverige pekar ut vissa grupper och särar ut dem i vi och dom," och "Jag tycker att det är ett oerhört slarvigt uttryck som inte är värdigt en statsminister".

Uttalandet i sig har vållat stor debatten, främst i sociala medier. Det har gått så långt som uttalandet från Löfven pekar på, att Reinfeldt diskriminerar vissa grupper, inte ser deras problem som lika stora och att han ställer grupper mot varandra. Kritiken har till och från gjort mig förbryllad, i och med att det går emot hela Moderaternas tankevärld att se ner på en grupp av individer i samhället. Helt klart är det att uttrycket inte används i debatten. Men att gå så långt i de anklagelser som riktas mot Reinfeldt känns lite väl mycket för att ha använt ett visst ordval en gång.

Det som inte lyfts fram särskilt mycket är att flertalet människor tidigare använt uttrycket, att SvD slår ner på uttrycket. Men när jag läser en sak höjer jag på ögonbrynen:

"De många arbetsplatserna i Solna ger förutsättningar för en hög sysselsättningsgrad bland stadens invånare. Men även i Solna har personer med invandrarbakgrund svårare att få jobb än etniska svenskar."
Den stora frågan är förstås vad detta stycke kommer ifrån. Det kommer från inga mindre än Arbetarekommunen Solna.

Den stora frågan är inte bara till de som har kritiserat Reinfeldts val av uttryck, säger om sina partikamrater i Solna som använder uttrycket. En av dem har till och med arbetat för Socialdemokraterna i Solna. Den stora frågan är förstås, vad tycket Stefan Löfven om att hans partikamrater i Solna använder uttrycket "etniska svenskar"? Och borde inte Karin Pettersson som gammal kommunikationschef för partiet ha gjort något åt användandet av uttrycket?

Media: DNGP, SvD.