onsdag, juni 20, 2012

Assange - ett pajaseri på hög politisk nivå

Julian Assanges enträgna försök att undvika det svenska rättssystemet tog sig minst sagt ytterligare en vändning igår kväll. Löftet har tidigare getts till honom. När möjligheterna till att undvika utlämning, försker Julian Assange till sig ytterligare ett grepp i sitt trots gentemot det svenska rättsystemet.

Alla är oskyldiga tills motsatsen har bevisats, brukar det heta. Julian Assaange må tycka att han är skyldig redan nu. ända sedan farsen drog igång, har det varit många turer där Assange gjort sitt för att förolämpa det svenska rättssystemet. En anklagelse mot honom är förstås allvarligt. Skulle han bli dömd, skulle han ha svårt att nå ut med sin trovärdighet i det arbete som han gjort som grundare av Wikileaks.

Det är också grunden i ett demokratiskt rättssystem, alla har rätten att få sin sak prövad, alla har rätt att få kunna bevisa sin oskuld. Assange må kunna vara oskyldig. Frågan är dock hur han då ser på det svenska rättssystemet, ifall det nu leder till hans frigivning. Det går dock inte att tolka hans rädsla för utlämning till Sverige, hans obstruktion på annat sätt än att Assange tror att han kommer att fällas, därför försöker han med alla medel undvika rättvisa att skipas, ett rättshaveri som fått hög internationell uppmärksamhet.

Huruvida nu Australien övergett honom och att Ecuador skulle vara en bättre bas för honom att försvara sig mot det svenska rättssystemet är en fråga. Det enda som Sverige begär är att Assange ska utlämnas för att prövas mot de anklagelser som ställs mot honom. Det är förstås den självupplevda oron att utlämnas till USA som hägrar. Men situationen ter sig mer och mer absurd ju mer Assange försöker undgå rättslig prövning.

Det är just detta pajaseri som vi får bevittna för tillfället. Att Julian Assange uppenbarligen vill obstruera mot det svenska rättssystemet står klart. Det är dock dessa pajaserier, att med alla medel som tycks gå att använda för att undvika det slutliga utlämningsbeskedet som gör hela härvan rent ut sagt löjeväckade. Julian Asssange må tycka han är oskyldig, frågan är då varför han promt vägrar att komma till Sverige och få chansen att pröva det rättsligt.

Bloggar: Hax.
Media: AB, AB, AB, DN, DN, DN, DN, SvD.