lördag, juni 09, 2012

EM Ekonomi och demokratur

Till slut drar det igång. Den tråkigaste gruppen visar sig inte vara så tråkig som lottningen vill visa. Den ryska framfarten mot turneringens eventuella blåbär Tjeckien, fick många att trivas av den optimistiska, offensiva fotboll som ryssarna visade upp. Det är är ett EM, i skuggan av en kris, i en nation inom Europas synhåll.

Julia Tymosjenko sitter fängslad, i förevändningen att hon varit korrupt i och med ett gasavtal. Dock finns en del farhågor som ger en andra funderingar. Likt den ryska statsmaktens varningsfinger mot de ryska oligarkerna att vara försiktig i sin kritik mot statsmakten. Michail Chodorkovskij fick se konsekvenserna av sin kritik mot den ryska makten. I Ukraina återgår utvecklingen till ett stadie innan den orangea revolutionen, där demokrati fortfarande existerar, men där trycket mot de oppositionella är så stark att den praktiska demokratin tycks utebli.

I detta land pågår nu ett av de största idrottsevenemangen som finns. Fotbolls-EM är en framgång för den ukrainska statsmakten. Likt tidigare exempel, är stora evenemang ett verktyg att visa upp sin nationella prakt, något som sken igenom, inte minst i Kina 2008 och nu som senast, i Azerbajdzjan under Eurovisionsfinalens avgörande. Om två år ska ishockey-VM avhållas i Europas sista diktatur, Vitryssland. Idrott och politik ska visserligen hållas isär. Men i många fall visar det sig att idrotten används som politiskt slagträ.

I skuggan av EM och det politiska läget i de forna Sovjetrepublikerna, existerar problem i vår nära omvärld. Spaniens finansiella kris, banker som ser sitt kapital fly ut ur landet, där småsparare med rädsla för sina egna besparingar drar Spanien ner i en ekonomisk situation som skapar nytt huvudbry för EU. Spanien må vinna Fotbolls-EM. Den ekonomiska kampen är långt ifrån vunnen.

Till sist, vem tar EM-guldet? Svårt att säga, Holland eller Spanien? Men en sak, Sverige vinner Ekonomi-EM. Men det visste vi väl?

Bloggar: Caroline, Peter.
Media: AB, AB, DN, DN, DN, DN, DN, DN, SvD, SvD, SvD, SvD.