söndag, juni 03, 2012

Fascinationen kring ett obefintligt alternativ

Det är alltid underhållande. Media försöker hålla liv vid dramaturgin om de två nästintill konstanta alternativen i svensk politik. Stefan Löfven tycks vara utsedd till ledare för ett rödgrön alternativ som endast finns i medias sinnebild. Verkligheten är dock en annan, det finns egentligen bara alternativ. Lagom till valet får vi nys om det andra, eller så får vi inte det.

Jag skulle delvis vilja hålla med om att vi upplever en omvänd Juholteffekt. Delvis beror det på den traditionella förväntanseffekten, präglat av ett nytt partiledarskap. Jag kan tycka att det är intressant att väljarna återigen bygger upp en förväntan, nu kring Stefan Löfven. Den stora pressen ligger inte på Alliansen i det avseendet, den stora pressen ligger på Löfven att leverera. I sig blir det talande ibland, när Alliansen fungerar som Socialdemokraternas innehållsdeklaration, de som talar om vad det socialdemokratiska alternativet innebär, bara för att Socialdemokraterna själva inte vill berätta.

Så hur ser utsikten ut mot 2014? Det är inte helt otroligt att Socialdemokraterna inte kommer att presentera något eget alternativ, utan fokuserar på sig själva. Det är i sig något att se fram emot. Socialdemokratin lanserar sig själva som ett fullgott alternativ att regera på egen hand, trots ett väljarstöd som i senaste valet landade på drygt 30 procent. Under måndagens debatt mellan partisekreterarna Kent Persson och Carin Jämtin, konstaterade Jämtin att Socialdemokraterna är ett brett samarbetsparti. Problemet är bara den, att Socialdemokraterna aldrig har regerat tillsammans med någon annan, utan kallt räknat med andras stöd för att kunna regera ensamma. Jag hoppas inte Moderaterna får samma hybris, utan fortsatt lägger sin tillit till övriga allianspartier.

Frågan är dock hur de andra partierna ska växa av allianssamarbetet. I Moderaterna är förändringsarbetet konstant. Jag funderar ibland hur mycket fokus de övriga partierna lägger på denna aspekt. Det är ett arbete som de måste få sköta på egen hand, dock kan allianssamarbetet utvecklas på det sättet att alla tjänar mer på samarbetet. Fördelen är dock får de mindre, att nu har inflytande. Det är dock frågan om hur stort inflytande som socialdemokratins vänner får, om de nu blir ett alternativ.

Bloggar: Peter.
Media: DN, SvD.