tisdag, juli 03, 2012

#Almedalen - Att tala om den verklighet som upprör för vissa

Fredrik Reinfeldt har precis talat och det både roar och upprör människor. Jag får den bilden av människors omedelbara reaktioner, att en sak upprör. Att berätta om en verklighet som existerar, inte den som vissa vill se, som bygger upp en illusion kring detta, det upprör många. Det är just detta som gör Fredrik Reinfeldt så populär hos sina egna och så illa omtyckt av de som inte gillar honom.

Att se människors vardag är viktigt. Genom resor och samtal får man intrycken och berättelsena om de som gör de där insatserna som ingen egentligen ser. Äldrevårdarna i Kristinehamn, bagarna i Växjö, eller polisen som jobbar nattskift i Malmö. Jag kan känna att är dessa människors får sin vardag återberättad, känns hela deras insats lite mer betydelsefull. Deras situation belyses, de får ett högre värde av sina insatser.

Det är just detta som upprör hos vissa. Man får en bild berättad som stämmer, men som man inte vill se. antingen förnekar man den, eller så försöker man sätta en helt annan bild. Människor faller mellan stolarna, men någonstans ska även de fångas upp. Det är dock de personer som inte syns, som förtjänar ett större fokus. De som gör arbetsinsatser, på tider där vi alla andra ägnar oss åt många andra saker än att jobba. Att Fredrik Reinfeldt berättar om dessa är nödvändigt. De upplyfter, och så upprör det en del som inte håller med honom helt enkelt.

Vad är då kontentan av talet? Ibland blir berättelser fina, men de är bara en signal om vad som behövs. Sen kommer det konkreta. Att öka fokus på att regeringen tillsammans med fack och näringsliv httar nya lösningar för att skapa nya möjligheter till jobb är en väg. Arbetsmarknadens parter ska ta sitt ansvar, här vill nu även regeringen ta sitt ansvar för att skapa goda förutsättningar. Jobben skapas inte av politiker, men goda förutsättningar för jobb kan de skapas av dem. Det är det som är hela kontentan.

Därför tycks omdömet vara gott, även hos de som i många skeenden har kritiserat Fredrik Reinfeldts framträdande. Idag talar han inte bara till sina egna som tidigare talare har gjort under veckan. Ett tal till allmänheten kräver ett innehåll som också berättar om allmänhetens vardag. Jag kan tycka det är smickrade, att motståndare upprörs, men i vissa fall beundras. När Fredrik Reinfeldt har gjort det, har han slagit in på rätt spår. På det spåret kan kanske egentligen inget gå fel.

Bloggar. DHEJonasMikael, Peter.
Media: ABAB, DN, DN, SR, SvD.