tisdag, juli 24, 2012

Extremismen får aldrig vinna över Pridefestvalen

Redan 2003 kom extremismen i fokus då Pridefestivalen attackerades av nationaldemokrater under den traditionella paraden genom Stockholm. Under de senaste åren har fler fall av extremism skådats i samband med Pridearrangemang, såväl Stockholm som andra svenska städer. I samband med årets arrangemang gick det ut ett rykte om att den israeliska filmen "Mom and Dad, I have something to tell you", av tv-kändisen Assi Azar inte skulle visas, pga av risken för attacker från extremister.

Det är förstås beklagligt att ett sådant rykte går ut. Nåväl, nu var ryktet ett rykte. Filmen kommer att visas som planerat. Dock är inte debatten om hotet från extremister över. I en festival för att manifestera kärlek och sexuellt likaberättigande finns ett hot när vissa anser ha rätten att tysta andra från att få chansen att yttra sig. Demokrati och yttrandefrihet handlar om att alla ska ha friheten att få komma till tals. För mig handlar Pride om att jag står upp för att många av mina vänner ska ha rätten att älska den de vill, utan att bli hatad, hotad eller utsatt för våld för just att de väljer att älska en person av samma kön.

Såväl förra årets incident som årets incident i Göteborg visar på att hotet från extremister som anser sig ha rätten att tysta andra. Under årets HBTQ-festival i Göteborg blev polisen tystade under ett seminarium om arbetet mot hatbrott, av ett gäng aktivister som inte tyckte att de hade någon rätt att vara där. Borgerliga paraddeltagare blev utsatta för glåpord.

Även årets festival i Uppsala blev uppmärksammad när Folkpartiets Ungdomsförbund nekades rätt att delta. Ett uteslutande som även skapade avståndstagande från andra parter. Likt dessa händelser och de aktioner som utförts mot Migrationsverket, mot poliser och militärer som deltagit i Pridefestivalen och den traditionella paraden, pekar dessa händelser på att extremisthotet fortfarande är starkt. Det är inte bara från nationaldemokratiskt håll som hotet om aktioner existerar. Att vara mot arrangemanget i sig är lika allvarligt som att vara emot att vissa aktörer ska få vara med.

I samma stund som enskilda aktörers rätt att få delta och yttra sig ifrågasätts från vissa som anser sig kunna diktera villkoren, ifrågasätts hela arrangemangets trovärdighet. De som arrangerar Stockholm Pride har ett stort ansvar att se till att garantera allas säkerhet som att garantera att allas rätt att få komma till tals.

Nu blev ryktet om att den israeliska filmen inte skulle visas, enbart ett rykte. Dock är problemet i grunden inte borta. När enskilda aktörer anser sig ha rätten att tysta andra, finns problemet fortfarande kvar. Där har arrangörerna och alla vi andra som kämpar för demokrati, yttrandefrihet och sexuellt likaberättigande ett stort ansvar att stå emot. Extremismen får aldrig vinna över Pridefestivalen.

Media: SvD.