söndag, juli 01, 2012

Ingen lämnas utanför. Eller?

Jimmie Åkesson har precis talat och jag kan känna mig stolt. Stolt över att jag står för allt annat än vad Jimmie Åkesson och hans parti vill åstadkomma. Ingen ska lämnas utanför är temat på årets tal för Jimmie Åkesson. Problemet är bara att någon borde ha sagt ifrån om temat. Problemet är att med politiken finns det folk som ska stängas utanför.

Almedagen har börjat på allvar. Det märks att Jimmie Åkesson vill slå mot alla håll, men även smeka åt alla håll. Dagens besked är att Sverigedemokraterna svänger återigen om jobbskatteavdraget, förra året var de emot, nu är de för igen. Det enda som kvarstår är att alliansregeringen säger nej tack till inviten oavsett av vad Jimmie må tycka förra, detta eller nästa år.

Under talet kom inviten till oppositionen om trygghetsförsäkringarna. Jimmie Åkesson vill förhandla både åt ena och andra håller. Någon ideologisk grund går det egentligen inte att finna i den retorik som Jimmie Åkesson anför i sitt tal. Allt kretsar kring en enda sak. Se man till förhandlingarna om jobbskatteavdrag handlar det om att riva upp regeringens migrationspolitiska överenskommelse. Jag vågar säga att den förhoppningen är dödfödd.

Det som bör uppröra en del är tanken om gemenskap och vikten av god välfärd. Samtliga partier ställer sig bakom en god och stabil välfärd. Jimmie Åkesson försöker göra sken av att han är den främste försvararen av den gemensamma välfärden, den gemensamma solidariteten och de varma värden som bygger Sverige. Verkligheten är att solidaritet som aldrig kommer att rimma väl med Åkessons retorik, inte minst med tanke på viljan att stänga folk utanför. För trots att "ingen ska lämnas utanför" är det människor som i överhuvudtaget ska få chansen att komma hit. De lämnas helt enkelt utanför.

Intrycken går att sammanfatta det till följande: Folkhemsnostalgi, värdegemenskap, de uppenbara begreppsstölderna som inte har något med Jimmie Åkessons retorik att göra. Men det uppenbara är att Jimmie inte försöker dölja sin invandringsfientliga retorik och de som han ser som illegala.
Många människor kan ha svårt att komma hit. Många kan ha svårt att få tag på dokument som bevisar deras identitet.Men ingen blir illegal bara för att de söker ett bättre liv någon annanstans. Gärningar kan vara illegala, människor är aldrig illegala.

Media: AB, AB, DN, DN, DN, SvD, SvD, SvDSvT.