lördag, juli 07, 2012

Också bra att prata om hur man vill göra det

Veckans mest haussade tal som det brukar vara. talet är vackert uppbyggt, tanken om allt det där som ska bli så betydligt bättre med fler jobb, bättre skola och välfärd. Vi vill alla sträva efter detta, men då måste man också prata om hur man ska genomföra den, och med vem.

Det är förstås obekvämt att prata om de stora reformerna i Socialdemokraternas politik. Det är för att stora delar i Socialdemokraternas politik innehåller breda skattehöjningar och utbyggda ersättningar för att människor inte ska jobba. Det enda som går att kräva är att de är ärliga med vad de vill, budgeten talar sitt tydliga språk.

Det är i den vevan som Stefan Löfven undviker att prata om dessa förslag, kanske för att han ogillar att nämna dessa, eller för att han försöker undvika de interna konflikterna för tillfället. Det är inte fallet situationen inom Socialdemokraterna är helt trygg, något som en kongress nästa april kommer säkerligen skapa en del spänningar mellan partiinterna.

Det är förhoppningsvis då som det hela står klart om vilken linje Socialdemokraterna kommer att driva i valet 2014. Vad sedan budgetmotionen kommer att säga i höst blir en annan intressant vända. Men det vill Stefan Löfven inte tala. En ledare ska leda, men kan också peka ut färdriktningen. är ska Stefan Löfven våga peka ut färdriktningen, hur politiken ska genomföras och med vem. Den frågan är fortfarande obesvarad efter idag.

Bloggar: Mikael.
Media: AB, AB, DN, DN, Exp, SvD.