tisdag, juli 10, 2012

Stockholm fortfarande för dålig som evenemangsstad

Valet av Malmö som arrangörsstad för Eurovision Song Contest väcker protester. Jag som anhängare för Solna och Friends Arena är förstås besviken på att SvT valde att se till sina egna förutsättningar, framför ett evenemang som kunde ha spräckt nya barriärer när det kommer till att arrangera en schlagerfinal.

Det kan tyckas märkligt att SvT som väljer att arrangera den nationella finalen på Friends Arena, finner det omöjligt att inte hitta en lämplig lösning för Eurovisionfinalen. Dessutom det faktum att mångkulturen är en avgörande faktor till Malmös fördel, är rätt märklig. Inte minst med det faktum att Solna har minst lika många utrikes födda per capita som Malmö, men en högre integration och lägre beroende av socialbidrag än Malmö. Att man köper Malmö som bild för mångkultur framför Solna känns rätt märklig. SvT borde hitta bättre skäl till att motivera Malmö som sitt val, för trots allt respekterar jag valet av Malmö. Det stora felet är att SvT är så pass dåliga på att motivera sitt val.

Det som också bör diskuteras är det faktum att Stockholm och Solna inte lyckades ro iland ett av de största musikevenemangen som går att anordna. Problemet bör ha varit känt länge. Det faktum att Stockholm till skillnad från andra är fruktansvärt dålig som evenemangsstad är ett problem som borde ha varit känt sedan länge.

Så sent som 2003 hotade konsertarrangören Ema Telstar, numera Live Nation med att dra alla stora evenemang från Stockholm till Göteborg. Anledningen var stadens uppenbara ointresse av stora evenemang, inte minst under den vecka då Rolling Stones gjorde tre konserter på tre olika arenor i Stockholm (Stadion, Globen och Cirkus). Jag gick själv på två av dem och märkte själv av att hypen kring att världens största rockband var i stan i ett historiskt avseende, tre konserter av olika storlek, var obefintlig.

Annorlunda är det i Göteborg. Trots de obetänkligheter som finns kring Göteborgs kommunala bolag för tillfället, finns här en helt annan syn på evenemang i staden. I Göteborg har man under lång tid haft en helhetssyn på när stora evenemang hålls i staden. Genom bolaget Göteborg & Co skapas en helhetsupplevelse för de besökare som kommer till stan för ett stort evenemang. Boende, restauranger och nöjesliv är viktiga kuggar och det handlar om stora summor. För ett evenemang i storleken av att Bruce Springsteen säljer ut två Ullevi under två dagar, handlar om omsättning i hundramiljonersklassen för Göteborgs del.

Det är något som bör trigga Stockholm och andra städer att bli bättre när det kommer till att skapa en upplevelse kring upplevelsen. Det här är en diskussion som jag tidigare har haft med vänner och inom familjen. Ofta har det kretsat kring frågan varför Stockholm är så pass dåliga som evenemangsstad. Det som bör vara en påminnelse för Stockholm och angränsande kommuner att bli bättre, är det faktum att Malmö snuvade dem på ett evenemang som borde ha varit självskrivet för Stockholms och Solnas del. Jag hoppas att man nu inser detta faktum.

Bloggar: Peter.
Media: ABDN, DNSvD, SvD.