måndag, juli 23, 2012

Utöya - Ett år efter chocken

Det var egentligen först på morgonen den 23 juli som många blev varse om vad som egentligen hade hänt. Ett år efter, under en avkopplande semester på lite nordligare breddgrader (därav bloggtorkan), känns händelserna fortfarande overkliga. Rättegången mot massmördaren och terroristen Anders Behring Breivik har i sig varit ett försök att förstå de tankebanor hos en man som inte tvekade av att sätta en kula i unga människors huvud.

Attacken var direkt riktat mot AUF och Arbeiderpartiet, men blev i längden en attack mot hela det demokratiska samhälle som vi alla tar för givet. Kampen för öppenhet och tolerans måste föras varje dag. Det var den öppenhet som hatades av en man som gjorde verklighet av sina tankar om ett krig mot det öppna och toleranta samhället.

Lyckades Breivik med sin plan? I sig lyckades han få ut sitt budskap. Men å andra sidan förlorade han mot en omvärld som slöt upp och visade sitt motstånd mot de tankebanor som ledde Breivik till sitt illdåd. Som Jens Stoltenberg sade det, gärningsmannen misslyckades, folket vann.

Vackrast av allt är kärleken. Kan en man visa så mycket hat kan vi andra visa än mer kärlek. De är just de orden som på ett sätt får sätta prägeln på den uppslutning som rådde efter dåden och igår, ett år efter. Till råga på allt kom även Bruce Springsteen till den minneskonsert som hölls igår kväll. Passade nog passerade hans Wrecking Ball Tour våra norska grannar under helgen.

Ett år efter minns vi fortfarande de som inte fick fortsätta kampen för demokrati, öppenhet och tolerans. Dock plockar vi upp den fackla som de tappade och för kampen vidare. För trots de ideologiska meningskiljaktigheter som man kan ha, förenas vi alla i kampen mot de som vill se ett mer slutet och mindre tolerant samhälle.

BloggarJohan, MartinPeterMarkusKulturbloggen.
Media: AbDNExpExpGP.