fredag, augusti 24, 2012

Gå direkt till fängelse utan att passera gå

Idag faller den omtalade domen. Klockan tio och sex timmar framåt läses den dom som många har väntat på. Ett år och en månad senare, dags för avslut när Anders Behring Breivik ska få sin dom.

Antingen blir det fängelse, eller så blir det vård. I det senare fallet kommer domen att överklagas av den åtalade, om han nu anses ha varit psykotisk. I sig är det lite fifty-fifty. Breivik kan ha varit sjuk, men han kan också ha varit så genomgripande ond som hans gärningar den 22 juli 2011 var. Fullt frisk och fullt medveten om sina handlingar.

Dock är det också ett tillfälle då norrmännen också kan finna tillfälle att gå vidare, med minnet av de som stod upp för sina värderingar och som fick offra sina liv för det. Ondskan grep tag i norrmännen en regnig sommarfredag, men med den sammanhållning som gjorde sig påmind, kunde norrmännen hantera både chock och sorg över det som hände.

Det är därför som jag tror att norrmännen också kan få tillfälle att andas ut denna fredag den 24 augusti. Sorgen tog hårt, den utdragna rättsprocessen, mediecirkusen kring en man som visade sin ondska i praktiska gärningar. Domen kan i sig i värsta fall innebära nya turer. Dock kan detta innebära någon form av avslut. För många handlar det nu om att gå vidare, en man förtjänar att gå i fängelse.