fredag, augusti 17, 2012

Pre Speech - Reinfeldt startar upp hösten på allvar

Under två helger ska Reinfeldt och Löfven lägga ut färdriktningen inför höstens politiska arbete, men även staka ut riktningen mot det kommande valet som vi nu har nått halvvägs till. 2014 är speciellt, med två val på tre månader. Men politiken innehåller också en vardag som nu kommer igång på allvar efter sommarvilan. En budget ska läggas fram, en ska ge beskeden om vilken politik som ska drivas. Det lär avkrävas en del svar.

Jag har följt det nya partiledarskapet med stort intresse. Vid det här laget hade vi med Håkan Juholt fått en orgie i utgiftslöften som han hade svårt att hitta täckning för. I Stefan Löfvens fall är det mer avmätt och tillbakadraget. Det är dock inget läge att tro att han inte vill något. Talet i Almedalen sa en del om att vill göra saker. För fler jobb, bättre skola, säkrare vård, ett levande näringsliv och en expansiv miljöpolitik. Det är dock frågan om vad. Verktygen i lådan ska visas fram.

Samtidigt kommer det till hur regeringen ska fortsätta kombinera sin linje som de vill känneteckna vid ansvar och återhållsamhet. Trots allt har det ekonomiska hanterandet skapat ett utrymme som gör att Sverige kan öppna upp för större satsningar. Infrastruktur- och forskningssatsningar är på tapeten, Sverige kan till skillnad från många andra, spendera pengar som man faktiskt har.

Förra året presenterades satsningen på restaurangmomsen. Näringen har nu fått bättre villkor, friheten att kunna köpa och sälja med samma momssats, större marginaler, mer tid till annat eftersom de har fått råd att kunna anställa en extra resurs. De reformer på tjänstesektorn, som RUT och ROT har bidragit till att skapa en större tilltro till skattesystemet, vilket är bra då människor i större grad undviker svarttjänster. Under Almedalen presenterades förslaget om jobbpakt, samarbete mellan tre parter som nu bör ta fart.

Att gissa på vad Reinfeldt tänker presentera imorgon, tänker jag mig hålla undan från att spekulera i. Trots allt är det en överraskning för egen del om det inte kommer en större nyhet imorgon. En större nyhet är också vad som bör krävas av Stefan Löfven när han äntrar Vasaparken i Stockholm nästa söndag. Det är trots allt det som behövs, för nu är det dags att köra igång.

Bloggar: Martin, Peter.
Media: DN, SvD.