lördag, augusti 11, 2012

Romney/Ryan - the game is on!

Till slut har Mitt Romney presenterat sin running mate till höstens presidentval i USA. Just i presidentvalet spelar vicepresidentkandidaten en viktig och betydande roll. Joe Biden, den nuvarande vicepresidenten blev en erfaren person som vägde upp den mindre erfarne Barack Obama under 2008 års val. För John McCain blev Sarah Palin det sänke som han kunde ha varit utan. Med Paul Ryan siktar nu Romney mot Vita Huset.

Vem är då Paul Ryan? För den ekonomiska politiken är Ryan en viktig kugge, som Chief of House Budget Committe, den exakta titeln på hans uppdrag, är den 42-årige kongressledamoten från Wisconsin ett i sig ett bra val i debatten om USA:s ekonomi. Den andra aspekten som Romney måste väga upp, är förtroendet inom sina egna led. Med Ryan som parhäst har Romney förmåga att skapa tillförsikt inom det republikanska lägret, enligt åsikter som jag tagit del av.

Den andra aspekten är vad det demokratiska lägret kan åstadkomma med Paul Ryan som republikansk vicepresidentkandidat. På vissa håll utmålas Ryan som en av de mest hårdföra motståndarna mot president Obamas välfärdsreformer, bl a den omdiskuterade Obamacare. En av de videos som jag tagit del av, noterar jag Ryans motstånd mot den välfärdsreform som Obama har drivit igenom. Dock kan det skönjas i Ryans kritik, att välfärdens innehåll mer ska formas nära människor, inte bland de styrande i Washington D.C.

Vad kan då förväntas av den amerikanska presidentvalrörelsen 2012. Obamas kampanjorganisation vet nu vilka man nu har emot sig. Det är frågan om vilken väg man väljer. Det finns dock redan nu tecken på att presidentvalrörelsen riskerar att bli osedvanligt smutsig. Frågan är hur väl nu Obamas läger kan hålla sig undan detta.

Det som väcker uppmärksamhet är förstås Obamalägrets senaste beskyllningar av Mitt Romney. I valet 2008 var Obama noga med att måla upp en bild av att detta inte skulle kretsa för mycket kring politiken som delar landet. Detta var inte frågan om ett demokratiskt eller republikanskt USA, utan om ett United States of America.

Det som kretsar i debatten för tillfället är Priorities USA, en så kallad SuperPAC som stödjer Preisdent Obama. De anklagar Mitt Romney för att ha orsakat en kvinnas död i cancer. Hursomhelst har video skapat både upprördhet och en del debatt i USA. En av företrädarna för Obamas kampanjkommitté hävdar att Priorities USA inte har något med Obamas kampanj att göra. Dock kom videon som visar kopplingarna mellan dessa två parter.

För Obama blir det ett moment 22. Antingen får han ta avstånd från videon och får svårt att gå på linjen med en aggresiv negativ kampanj mot Romney/Ryan, eller så tar han inte avstånd och republikanerna kommer använda videon för att slå mot Obama. Onekligen har presidentvalrörelsen tagit fart idag med Paul Ryan som vicepresidentkandidat. Romney må ha skapat tillförsikt i det republikanska lägret. Nu är frågan som han kan gjuta mod i det amerikans folket.

För lästips under valrörelsen rekommenderas:
Real Clear Politics
The Hill
Politico
På svenska, Amerikansk politik av Mathias Sundin.