fredag, augusti 03, 2012

Utvisad! Orsak? Arbetat för mänskliga rättigheter

Att vara ambassadör är i sig ett unikt uppdrag. Stefan Eriksson har i sig ett säreget uppdrag, som ambassadör i Europas sista kvarvarande diktatur. I ett demokratiserat Europa kan det tyckas märkligt att vi fortfarande har ett land så nära, där de mänskliga rättigheterna kränks dagligen. Det var kampen för rättigheter, kontakten med oppositionella som sannerligen är orsaken till att Stefan Eriksson nu utvisas från Vitryssland.

En nyckfull och oberäknelig regim. Det är vad Utrikesminister Carl Bildt uttrycker det som. Det är väl värt att skriva under på. För gemene man framstår Vitryssland som inget annat än ett land som räds alla form av kritiska röster, en farlig väg som grannlandet Ryssland också går till mötes. Rättegången mot musikgruppen Pussy Riot säger något om stämningarna i landet som ständigt tar steg tillbaka än framåt, för demokratins bästa.

Som politisk engagerad har jag ännu inte fått chansen att besöka landet och se förtrycket inifrån. Utvisningen av Stefan Eriksson ger en ännu mer anledning. Det är genom de berättelser som jag har fått om situationen i landet, från vänner som från oppositionella. I sig förföljs de dagligen, det framfuskade presidentvalet 2010 var bara toppen på det isberg där regimen slår tillbaka alla kritiska röster.

Det är i kampen för dessa människors röst som nu Stefan Eriksson utvisas från Vitryssland. Han är inte längre välkommen, då kommer Vitryssland inte heller vara välkomna. Så enkelt är det. Vi andra fortsätter kämpa för Vitrysslands sak.

Läsvärt: Carl Bildt - Grovt brott mot normer.