tisdag, augusti 21, 2012

Vad är det för taktik att svartmåla stockholmarna Löfven?

Först och främst vill jag säga att det är välkommet att Stefan Löfven står upp för Förbifart Stockholm och det förslag som har förhandlats fram, i kombination med den finansiering som även Löfven stödjer. det är dock en kolumn som får mig att fundera. Hur är egentligen Stefan Löfvens och Socialdemokraternas förhållande till Stockholm?

Det är med bakgrund av en kolumn där Stefan Löfven, i samband med inför sommartalintervjun avger beskedet att Socialdemokraterna står upp för förbifarten som han ger en tämligen märklig kommentar om Stockholm:
"Jag tycker ibland att det mänskliga klimatet är lite kallare i Stockholm än till exempel i Göteborg." på frågan vad som är det värsta med Stockholmare. Lite märkligt kanske att DN:s Stockholmsbilaga ställer en sådan fråga, men ändock märkligare att Stefan Löfven väljer att avge det svar som han gör.

Det är 2012 och Stefan Löfven tycker det är passande att generalisera om stockholmare på det sättet som han gör. För framgång nationellt är och kommer Stockholm vara avgörande. I valet 2010 bröt Moderaterna och Alliansen den trend med återkommande maktskifte i stad och län, i och med att Alliansen fick fortsatt förtroende av väljarna. Hur nu väl taktiken med svartmålande av Stockholm fortsätter är en relevant fråga, inte minst genom uttalandet från Anders Göransson (S) om att området kring Folkungagatan går att likna vid Sodom och Gomorra, med anledning av att ICA Supermarket på nämnda gata, har fått utskänkningstillstånd.

Det som också är intressant är att Stefan Löfven nu också väljer att hålla talet i centrala Stockholm, i den grönskande Vasaparken. Kanske det värmer mer att vara där för Löfven. Men trots att jag nu fick en punkt på beskedlistan att bocka av, fylldes listan på med ytterligare en punkt. Frågan är väl förstås hur eller om Stefan Löfven tänker förklara sin generella inställning till Stockholmare på söndag, när han väl talar till dem. Skönt ändå att vi har en ledning som står upp för Stockholm och stockholmarna.


Uppdatering 22/8:
Om vi återgår till vad Stefan Löfven sade: "Jag tycker ibland att det mänskliga klimatet är lite kallare i Stockholm än till exempel i Göteborg.". Vad är det som gör att Löfven säger en sådan sak? Bloggaren Essbeck invänder mot min tolkning av Löfvens uttalande. Men om man ser till uttalandet som Löfven gör är det ganska tydligt. Det mänskliga klimatet påstås vara lite kallare i Stockholm och vilka bör då ha bidragit till det kallare klimaten? Rimligen har då invånarna, dvs stockholmarna bidragit till detta. Jag kan inte se någon annan tolkning, om Essbeck vill se en annan tolkning får väl han visa den. Att man påstår att det mänskliga klimatet upplevs som kallare i Stockholm, finns det en grund att förklara varför, det är inte konstigt att jag då ifrågasätter Stefan Löfven för ett sådant uttalande.