lördag, augusti 11, 2012

Varför inte fler kiropraktorer i svenska OS-truppen?

Vid sidan av glädjeämnen under de två OS-veckorna, har en del nederlag noterats i den svenska OS-truppen. En del beror på underprestationer, inte minst i simbassängen, men ibland har det också berott på att deltagare inte ens har kunnat komma till start. Att Rolf-Göran Bengtssons frånvaro i individuella hoppningen berodde på hästen och inte på honom, är svår att hantera. Men det finns andra mer prekära exempel.

Therese Alshammars deltagande i OS fick en rejäl törn, när hon drog på sig en skada precis innan tävlingarna skulle avhållas. Anledningen, en nerv som hamnade i kläm, orsakade nackspärr vilket försvårade hennes möjligheter att rotera i vattnet. Det var som att simma med en död arm som Tessan själv beskrev det som.

När jag själv tog del av nyheten började jag fundera hur man på enklaste sätt skulle kunna åtgärda denna åkomma så snabbt som möjligt. Den andra,vad hade man gjort för att förebygga just denna skada. Professionella idrottare arbetar under ett hårt schema för att kunna hålla sig i trim och vässa formen inför viktiga tävlingar. Skador förekommer, men det går också att undvika dessa.

Det är här som kiropraktiken hamnar i fokus. Kriopraktik har till syfte att förebygga de skador som idrottsutövarna riskerar att få. Den medicinska aspekten är inte förbisedd av den svenska OS-truppen, men fokuserar man för mycket på att behandla skador som uppstått och fokuserar för lite på att förebygga att de ska uppstå? Med idrottsstjärnor som Christian Olsson, Susanna Kallur och Carolina Klüft som alla tvingats avstå kan man börja fundera.

Klas Östberg, den före detta OS-läkaren är irriterad på hur Sverige försummar det förebyggande arbetet. I en intervju i Sveriges Radio utmålar han Sverige som ett U-land. Det går att märka. USA som exempel har med 100 kiropraktorer i sin OS-trupp, enligt uppgifter fanns det 2 svenska kiropraktorer på plats i London-OS. Vissa har verkligen satsat på det förebyggande arbetet, där kanske Sverige kan bli än bättre och arbetet  till nästa OS kan börja redan nu.

Den medicinske chefen för USA:s OS-trupp är kiropraktor, den jamaicanska löpartruppen med Usain Bolt i spetsen får regelbunden kiropraktik, den svenske brottare Jimmy Lidberg anser att kiropraktiken har gjort att han har kunnat prestera på topp under sin karriär. Hur det förebyggande arbetet kring Therese Alshammars OS-förberedelser har varit går att fundera på. Det är klart att den åkomma som hon drog på sig reser en del frågetecken, kring det förebyggande arbetet för att förhindra skador.

Det krävs således omfattande satsningarna för att den svenska OS-truppen ska kunna prestera på topp när det behövs som bäst. Aktiva och långsiktigt fungerande idrottsföreningar på lokal nivå kan medverka till att bygga upp fler duktiga idrotttsutövare. Men vägen till framgångarna kräver också ett helhetstänk, där de professionella utövarna får den bästa servicen, för att ta hand om skador, men även förebygga dem. Kanske det inte skulle vara fler med lite fler kiropraktorer OS.