onsdag, oktober 17, 2012

Från Berlinmirakel till partiledarfajtande

Under tisdagkvällen höll han och de svenska fotbollsherrarna hov på Berlins Olympiastadion. Idag är det åter till vardagen. Partiledardebatt är på tapeten i riksdagens kammare och om tröttheten kan göra en påmind kanske euforin vara den som bär en statsminister fram under dagen.

Det är när man agerar tillsammans, vinner tillsammans och förlorar tillsammans som man ser styrkan i ett lagbygge. Den verkliga ledaren i fotbollsslandslaget heter Zlatan Ibrahimovic, han som anför trupperna på den gröna gräsmattan.

I svensk politik finns det ett lag och fyra spelare som inte ens skulle kunna tänka sig att ta ut varandra och agera som ett lag. Zlatan är en enorm spelare internationellt sätt, men även han behöver tio man runt sig för att allt ska fungera och att även Zlatan ska komma till sin rätt. I den melodin lever vissa i tron att de kan vara Zlatan och att det behövs inom politiken. Men det är ett lag som behövs för att kunna ta ansvar.

Allianslaget laddar idag för debatt i riksdagens kammare. Tillsammans, oavsett interna med- eller motgångar internt, är det Allianslaget som vill ta ansvar för Sverige.

Idag kommer alternativen återigen diskuteras. En talarstol, två debattpodier, begränsad talartid, men makten att kunna påverka innehållet i debatten ligger på partiledarna. Det är här som Alliansen ska svara på hur deras politik med ökade drivkrafter för jobb och företagande, satsningar på infrastruktur, forskning och innovation ska stärka Sverige i tider av ekonomisk oro. Det är här som oppositionspartierna ska vara på hur deras recept på ökade skatter, ökade bidrag och ersättningar, däribland straffbeskattningen av unga ska ta Sverige genom en orolig tid, med Eurooro och industrivarsel. Senast på morgon kom det största dråpslaget hittills under hösten. Telia ska göra sig av med drygt 2 000 anställda.

Det kommer kanske att sätta prägel på debatten. En debatt mellan de som vill fokusera på åtgärder för jobb och företagande mot de som går lite en annan väg, med större skattehöjningar än någonsin, där de största satsningarna går ut på att folk inte ska jobba. Riksdagens partiledardebatt sker i skuggan av euforin från Berlin. Kanske den kan bära vissa fram.

Bloggar: AnderssonHögberg.
Morgonmedia: AB, AB, AB, AB, AB, DNDN, DN, DN, DN, DN, SvDSvD SvD.
Kvällsmedia mm: ABABExpExpDNSvDSvDSVTSRGP.