måndag, oktober 15, 2012

På besök i verkligheten

Det går alltid att ifrågasätta en debattartikel med ideologiska ståndpunkter. Men det går aldrig att ifrågasätta en verklighetsberättelse.

Idag fick vi besök av mannen med halmhatten, Mats Eriksson som driver Momsbloggen. Eftersom jag har varit engagerad i frågan om moms på mat, har Mats blivit en nära bekant. Därför var det intressant att få lyssna lite mer till hans livsberättelse och historier från vägen runtom i Sverige. Under sommaren begav sig Mats ut på en turné i Sverige för att följa upp hur folk upplever vardagen efter momssänkning på restaurangmat.

För en caféägare i Kista handlade det om en tusenlapp mer per månad, för en annan var det förmågan att låta personalen gå upp i arbetstid och anställa ytterligare en personal. Berättelser finns där runtom i landet och de berättas när någon är intresserad av att lyssna. För många inom restuarangnäringen är det en tuff vardag, att mötas av någon som vill lyssna till svaret på den enkla frågan "hur är din vardag?" kan kännas som en ren befrielse.

Det enkla med en verklighetsberättelse är att den går inte att ifrågasätta. För Mats del har det blivit många fall där politiker ställts svarslösa när de konfronterats med folks bilder ur deras vardag. En del har dock kommit till insikt med en vardag i näring med en omsättning på runt 0,6-3 procent. Vilken annan näring skulle acceptera en sådan låg lönsamhet?

Ikväll läste jag en annan berättelse om restaurangföretagares vardag. Jeanette Bohman får inte ta in praktikanter eftersom november och december är högsäsong. Svaret från Arbetsförmedlingen är "Restauranger och butiker får inte ha praktikanter när de har högsäsonger, praktikanterna ska inte ta ordinarie arbeten eller utföra ordinarie arbetsppgifter. Det är de där uppe som bestämmer.". Om detta stämmer bör det ske en förändring.

Det är berättelser som dessa som säger något om företagares vardag, inte minst inom restaurangnäringen. Åsikter går att ifrågasätta, argument likaså. Dock ej verklighetsberättelser, de går helt enkelt att ifrågasätta. Det är det fina med berättelser, och Mats säger att han kommer ha fler berättelser att förtälja.