söndag, oktober 07, 2012

Partiledardebatt eller Solsidan?

Jag kan förstå om de flesta inte lockas i nuläget av en partiledardebatt, när andra mer triviala saker lockar. För den politiskt inbitne är dock varje tillfälle till debatt ett tillfälle till styrkemätning. När alternativen är mer synligare än vanligt blir det än mer intressant.

Smekmånaden har varit lång. Men någon gång tar den slut. Att det opinionsmässiga avståndet är lägre än vanligt, att folks förtroende för Reinfeldt nu ökar, tvingar Stefan Löfven allt längre ut på banan för att tydliggöra sitt alternativ. Ett förhållande där drygt 33-35 procent av väljarkåren kan tänka sig rösta socialdemokratiskt, är i sig ett svaghetstecken för en person som under lång tid talat gott om sin förståelse för jobben och näringslivet. Ingen kan förneka Löfvens erfarenhet av arbetsmarknaden, men i nuläget kan man förvänta sig att han förstod bättre vad som behövs för bättre företagsklimat och konkurrenskraft.

I kvällens partiledardebatt finns för första gången ett tillfälle, efter ett långt politiskt vakuum att kunna synliggöra alternativen. Trots pratet om de fina orden, landar Löfvens alternativ i kraftigt höjda ersättningar för att inte jobba. Det kompenseras av att göra det dyrare att anställa. Hur det skulle göra det bättre, då både Svenskt Näringsliv och Företagarna vill ha exempelvis den halverade ungdomsarbetsgivaravgiften kvar.

Svensk konkurrenskraft står i dessa tider också på spel. Neddragningar som i Säffle och Orrefors säger en del, där olönsamhet tvingar till nedläggning och förflyttning, dit det är mer konkurrenskraftigt än att vara kvar i Sverige. Både Socialdemokraterna och Moderaterna vill sänka bolagsskatten, Moderaterna vill göra det lite mer.

Den stora skillnaden är dock att Moderaterna gör det i samförstånd med tre andra partier, Socialdemokraterna står helt ensamma på sin sida. Det gör frågan om regeringsalternativen relevant. Det går förvisso inte att förneka att läget för vissa partier är prekärt. Men fyra partier gör anspråk på att söka väljarnas förtroende igen. Om inte förr så måste Stefan Löfven ge besked om vad som ska bära upp hans regeringsunderlag, med hänsyn till de 30 procent som Socialdemokraterna fick i senaste valet.

Ikväll finns således chans att på allvar syna de olika alternativen i svensk politik. Ett alternativ där fyra trots allt håller ihop och ett där tre inte ens tycks trivas i varandras gemenskap. Kan de ge besked ikväll om hur de vill ha det vore det intressant. I alla fall de som inte väljer Solsidan.

Andra bloggar: Högberg.
Media: ABABDN, DNSvD.