söndag, oktober 28, 2012

Restaurangmomsen - världens snabbast utvärderade reform

Två dagar tog det, sen var sänkningen av restaurangmomsen utvärderad av TV4-nyheterna. Det får vara något av ett rekord för en av någon regering genomförd reform.

"Företagen sänker inte sina priser" brukar vara den vanligast förekommande kritiken. Det som är värt att påminna sig om är de prishöjningar som inte behövde göras, till följd av ökade livsmedelspriser, löneökningar.

Men främst handlar det om ett andrum för många företag som inte nämns i kritiken, inte minst i den granskning som Expressen gjorde, av tre stora hamburgerföretag. Man undrar när de kan bry sig om icke snabbmatsförsäljande företag i Stockholms innerstad. Sänkningen är ett andrum för många företag i en näring  med en lönsamhet så låg som 0,6 procent.

Att utvärdera reformen redan nu, på det genom att bara fokusera på de stora aktörerna inom näringen är inte bara populistiskt, det är också desperat. Under året har jag tagit del av berättelser av människor som annars inte når ut i mediebruset. Deras besked är tydligt, slopa den sänkta momsen på mat och vi stänger igen.

Det är något som min vän Mats kämpade för i åratal, för bättre villkor. De som är mot måste ändock svara på två frågor:
Vilken annan branch köper in en råvara för en momssats för att sedan sälja den med dubbel momssats?
Om nej, hur kan du då kalla detta för ett branchstöd?
Jag hade hoppats att vissa hade kunnat bry sig om dessa, inte använda de stora restaurangföretagarna som slagträ, ett populistiskt slagträ som kommer slå mot tusentals jobb runtom i landet.

Om Korsnäs skulle varsla sina 800 anställda skulle det bli en del liv. Jag får intrycket av att reaktionerna inte kommer bli likadana när små krögare runtom i landet tvingas bomma igen en efter en.