fredag, januari 27, 2012

Ett lag har fått sin ledare ett annat bestämmer sig imorgon

Stefan Löfvén är frälsaren och de "moderata pr-människorna" bör oroa sig. Intentionen kommer inte från ett gäng hugade S-anhängare utan från Aftonbladets ledarsida. Det blir lite komiskt ibland när man hyllar sin nya ledare och blir lite lätt raljant mot sin motståndare, vid valet av Håkan Juholt var skeendet tämligen likadant, Juholt var så pass bra att alla andra kändes onödiga. Att denna intention nu kommer från Aftonbladets ledarsida säger väl mer om dem än om de som vanligtvis entusiastiskt hissar sin nya ledare till skyarna i sann nordkoreansk anda.

Problemet är som jag kan se det den stora personfixeringen, speciellt fokuserat till den som är partiledaren. Framtiden inom Kristdemokraterna har i månt och mycket handlat om ren personkaraktär och inte om hur partiet ska utveckla sin politik, locka nya väljare och bygga långsiktigt förtroende. Imorgon får personfrågan en lösning. Oavsett om Göran Hägglund blir vald eller om utmanaren Mats Odell tar över bör fokus nu riktas mot förnyelse. Den som leder partiet efter helgen bör inse att alla krafter behövs i ett marginaliserat parti som har svårt att komma fram rent sakpolitiskt. De utmålade falangerna har ingen som helst möjlighet till att hålla eventuella konfliktytor vid liv.

Stefan Löfvén vet vikten av ett fungerande näringsliv och vikten av att komma överens. Det som jag nämnde igårkväll, om det industriavtal som slöts i brinnande finansiell kris, var till för att rädda många industrijobb. Med insikten om risken för att industrin skulle gå på knä slöts ett avtal som var positivt för både arbetsgivare och arbetstagare. Medlemmarna i IF Metall fick något försämrade lönevillkor, men slapp betala med sina jobb. Stefan Löfvén insikt kring detta kan säkerligen ge liv till den näringspolitiska debatten

Det som nu ska debatteras är inte bara näringsliv, lönebildning och ekonomi. Stefan Löfvén ska nu ut i en flora av politiska frågor, här kommer det intressanta. Löfvén må ha insikten om att välfärden garanteras av att jobben växer fram. Här har han varit en aktiv part som representant för en av arbetsmarknadens parter. Det är dock frgåorna kring hur välfärden ska utvecklas, hur valfriheten inom äldrevården eller kvalitén inom skolan ska höjas.

I den frågan om de äldre bör debattnivån höjas ett snäpp. Det går som sagt inte att gnälla varje gång det inträffar ett fall av vanvård inom äldrevården bara för att aktören råkar vara privat, framför allt när man tiger om det faktum att dementa hänger ut från fönstret på tredje våningen i den kommunala äldreomsorgen. här måste debattnivån höjas och de konkreta lösningarna lyftas fram

Nu är det in på banan för Stefan Löfvén. Det är en person som vet vikten av överenskommelser och vad som är bäst för de han fram tills nu har företrätt. En pragmatisk person som kan vara en grund för breda överenskommelser eller en person som tar strid mot regeringen, det blir intressant att notera framgent.

Bloggar: HögbergJinge, Roger.
Media: ABAB, DN, DN, DN, DNDNExp, ExpGPGPSRSvD, SvD, SvDSVT.